Contents

Windows Continuum

Contents

Microsoft heeft tijdens het Microsoft Ignite evenement een nieuwe feature van Windows 10 getoond, genaamd Continuum. Met Continuum is het mogelijk om je telefoon of tablet in een desktop te veranderen. Joe Belfiore (Corporate Vice President, Operating Systems Groupq @ Microsoft) liet vol trots deze nieuwste ontwikkeling zien. Je telefoon staat, in de meest ideale situatie via Bluetooth, in verbinding met toetsenbord en muis. Door de telefoon op een beeldscherm aan te sluiten, schakel je automatisch van telefoonmodus naar een beperkte desktopomgeving. Voor zover te zien was, zijn alleen Modern Apps in deze omgeving te gebruiken. Een interessante ontwikkeling wanneer je voornamelijk de Office Suite als Word, Excel, PowerPoint en Outlook gebruikt, gezien deze (hoewel in een beperkte vorm) beschikbaar zijn als een Modern App. Dit versterkt het motief voor bedrijven om Modern Apps te blijven ontwikkelen, omdat deze straks op verschillende Windows devices te gebruiken zijn. Zo ontwikkel je een enkele app voor telefoon, tablet, laptop, desktop en zelfs voor de Xbox. Als documenten vervolgens overal beschikbaar zijn door OneDrive for Business, kan dit een ideaal werkpaard voor onderweg zijn. Zodra je een toetsenbord of muis in plaats van op een telefoon, op een tablet aansluit, ervaar je Continuum op een andere manier. De tabletmodus houdt in dat bijvoorbeeld je startscherm een volledig scherm wordt en dat alle apps op een volledig scherm worden getoond. Je wordt nu niet beperkt tot de Metro apps, waarbij dat met Continuum for Phone wel het geval is. Toekomstperspectief Hoewel je niet de volledige desktop en Office ervaring hebt, kan dit een belangrijke ontwikkeling zijn voor mensen die zich veel op de weg bevinden. Veel mensen gebruiken alleen de basisfunctionaliteit van de Office Suite, wat een flinke besparing op Office licenties kan betekenen. Gebruikers moeten wel rekening houden met een USB-hub om een toetsenbord, muis en monitor aan te kunnen sluiten, of moeten zelf Bluetooth apparatuur meenemen. Als dit een succes gaat worden, verwacht ik dat er in de toekomst Bluetooth toetsenborden en muizen op de markt komen die makkelijker instelbaar zijn voor flexplekken, zodat gebruikers niet iedere keer de combinatie opnieuw in hoeft te stellen. Mocht een telefoon niet krachtig genoeg zijn, of wellicht te klein zijn, kan er altijd nog gekeken worden naar een 8” tablet. Joe Belfiore liet de werking op een Lenovo Thinkpad 8 zien. Deze modellen zijn handzaam en vaak aan te sluiten op een docking station. Onderweg maak je gebruik van de tabletmodus en op kantoor ervaar je de volledige desktop experience. Ideaal voor mensen die veel tussen verschillende kantoren reizen.